orchid-2952074_1920
В послeдните години отглеждането на орхидеи се превърна почти в мода. Ако искате вашата орхидея да цъфти пребогато значи тези съвети са точно за Вас:

1. В случай че за първи път купувате орхидея, е хубаво да спрете избора си на вече цъфнало растение.Важно е цветоносите да имат пъпчици, които тепърва да цъфтят. Важно е също да огледате корените -те трябва да са месести и зелени, а не засъхнали.

2. Важно е да знаете от кой вид е Вашата красавица. Най -разпространени са фалеонопсиса и дендробиума и милтонията.

фаленопсис

дендробиум

милтония

Фалеонопсиса изисква прозраче прозрачен съд, докато другите два вида се отглеждат и в обикновен непрозрачен съд.

3. Не може точно да се определи колко често да се полива една орхидея, тъй като това зависи от много фактори. При фалеонопсиса следите корените, ако са бели – жадна е, ако са зелени, значи не се нуждае от вода. Обикновено това е веднъж на 7 или 10 дни.
Желателно е поливането да става с киснене за 20 минути.

киснене на орхидея

4. Препоръчително е да подхранвате орхидеите два пъти месечно в периода на цъфтеж и да прекратите подхранването в периода на покой.

тор за орхидеи

Когато орхидеята Ви цъфти, има два варианта на цъфтеж: или да запази цветове в продължение на няколко месеца, или да цъфти краткотрайно и повторно, веднага след като са окопали първите цветове.

5. Препоръчително е когато пресаждате цветето, да изберете подходящи съдове за орхидеи и да го посадите в кори за орхидеи.

саксии за орхидеи

кори за орхидеи

6. И най-важния съвет – отглеждайте цветята си с много любов и те ще Ви се отплатят подобаващо!

English »